Keto piersi z ricottą i pieczarkami
Piersi z kurczaka nie są najlepszym daniem jeżeli chodzi o kuchnię ketogeniczną, ponieważ są chude a do tego kojarzą nam się z suchym mięsem. Jednak odpowiednio przyrządzone są soczyste, tłuste i pełne różnorodnych smaków. Dość często bywają u mnie w kuchni powodem tego jest to że można je łatwo kupić z ekologicznych hodowli bez antybiotyków. Przepis który tu podaję jest pełen smaków i na pewno zostanie z Tobą na dłużej.
SKŁADNIKI na dwie porcje
250 g piersi z kurczaka
35 g oliwy z oliwek
250 g pieczarek
2 ząbki czosnku
50 g cebuli
natka pietruszki
2 żółtka
50 g szynki szwarcdzwaldzkiej
kilka listków szałwi
30 g masła
200 g śmietany 30 %
100 g sera ricotta
sól
pieprz
gałka muszkatałowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy z oliwek. Na mocno rozgrzanej oliwie podsmażamy połowę pieczarek, doprawiamy niewielką ilością soli, mieszamy, podsmażamy. Gdy pieczarki puszczą wodę, dodajemy posiekany ząbek czosnku i cebulę. Całość podsmażamy przez 3 minuty, następnie przekładamy do czystej miseczki. Do wystudzonych pieczarek dodajemy serek ricotta, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, 2 żółtka, całość doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu oraz 1,5 szczypty gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy.
Pierś kurczaka układamy między dwoma płatami folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka z obu stron (nie rozbijamy zbyt mocno, by nie zniszczyć struktury mięsa).
Mięso odwijamy z folii, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym rozbitym kawałku mięsa układamy 1 plaster szynki, farsz z pieczarek (farsz rozprowadzamy za pomocą łyżki) oraz kilka listków szałwii (2-3 listki). Zwijamy zrazy. By zrazy się nie rozwijały, obwiązujemy je sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy z oliwek, następnie rozpuszczamy masło, podsmażamy wszystkie zrazy na złoty kolor z obu stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 20 minut.
Z patelni, na której smażyliśmy zrazy, na patelnię przekładamy pieczarki, doprawiamy je solą i smażymy do momentu, aż wyparuje woda, mieszając. Następnie dodajemy 1 ząbek czosnku, całość podsmażamy ok. 2 minut. Następnie na patelnię dolewamy śmietanę. Zredukowany sos doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Dodajemy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Pierś kurczaka układamy między dwoma płatami folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka z obu stron (nie rozbijamy zbyt mocno, by nie zniszczyć struktury mięsa).
Mięso odwijamy z folii, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym rozbitym kawałku mięsa układamy 1 plaster szynki, farsz z pieczarek (farsz rozprowadzamy za pomocą łyżki) oraz kilka listków szałwii (2-3 listki). Zwijamy zrazy. By zrazy się nie rozwijały, obwiązujemy je sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy z oliwek, następnie rozpuszczamy masło, podsmażamy wszystkie zrazy na złoty kolor z obu stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 20 minut.
Z patelni, na której smażyliśmy zrazy, na patelnię przekładamy pieczarki, doprawiamy je solą i smażymy do momentu, aż wyparuje woda, mieszając. Następnie dodajemy 1 ząbek czosnku, całość podsmażamy ok. 2 minut. Następnie na patelnię dolewamy śmietanę. Zredukowany sos doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Dodajemy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
MAKRO na dwie porcje
KCAL 1950
BIAŁKO 102 g
TŁUSZCZ 161 g
WĘGLOWODANY 26,7 g
#keto #ketoza #obiadketo #ketoprzepisy #ketokuchnia
Komentarze
Prześlij komentarz