Keto pierogi z kapusta i grzybami
Pierogi to danie które lubi prawie każdy, można robić je na wiele sposobów z mięsem, kapustą na słodko z ziemniakami i co tylko człowiek sobie wymyśli może zapakować w pieróg 😁
Wiele osób nie chce przechodzić na dietę lub ją przerywają na Swięta właśnie z powodu pierogów. Więc mam na to rozwiązanie pierogi nisko węglowodanowe z dużą dawką tłuszczu idealne na keto dietę.
Jeżeli ktoś nie chce takiej ilości tłuszczu bo np. jest na diecie lowcarb to wystarczy zrezygnować z boczku albo dać go mniej.
Jest to też przepis dla osób które są uczulone na gluten albo go unikają a pierogi te są bezglutenowe.
Jestem przekonany że osoby jedzące węglowodany i normalnie robione pierogi też będą zachwycone tym przepisem. Więc jest to danie dla wszystkich.
SKŁADNIKI
300 g mąki lnianej
3/4 szklanki wrzącej wody
sól
1 jajko
10 g oleju kokosowego
20 g suszonych grzybów
500 g kiszonej kapusty
500 g pieczarek
250 g boczku
100 g cebuli
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
W garnku zagotowujemy wodę dodajemy olej, mieszamy i powoli dodajemy mąki cały czas mieszając łyżką do powstania ciasta. Po 2 minutach wbijamy jajko i solimy. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do ostygnięcia. Dzielimy na kilka części i kolejno rozwałkowujemy po między folią spożywczą na cienkie placki. Wykrawamy pierogi np szklanką
Farsz
Grzyby myjemy zalewamy woda i moczymy kilka godzin.
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na lekkim ogniu do powstania skwarków.
Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do już prawie zrobionego boczku po 3 minutach wrzucamy pokrojone pieczarki.
Kapustę drobno siekamy. Wrzucamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę z boczkiem i pieczarkami. Wlewamy wodę w której moczyły się grzyby i dolewamy zwykłej wody aż przykryjemy wszystkie składniki. Doprawiamy i gotujemy około 60 minut
Na każde kółko ciasta nakładamy łyżkę farszu i formujemy pierogi. Gotujemy około 8 minut w osolonej wodzie.
Tutaj znajduje się film jak robiłem pierogi https://www.youtube.com/watch?v=nZmJGyU_L-o
W garnku zagotowujemy wodę dodajemy olej, mieszamy i powoli dodajemy mąki cały czas mieszając łyżką do powstania ciasta. Po 2 minutach wbijamy jajko i solimy. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do ostygnięcia. Dzielimy na kilka części i kolejno rozwałkowujemy po między folią spożywczą na cienkie placki. Wykrawamy pierogi np szklanką
Farsz
Grzyby myjemy zalewamy woda i moczymy kilka godzin.
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na lekkim ogniu do powstania skwarków.
Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do już prawie zrobionego boczku po 3 minutach wrzucamy pokrojone pieczarki.
Kapustę drobno siekamy. Wrzucamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę z boczkiem i pieczarkami. Wlewamy wodę w której moczyły się grzyby i dolewamy zwykłej wody aż przykryjemy wszystkie składniki. Doprawiamy i gotujemy około 60 minut
Na każde kółko ciasta nakładamy łyżkę farszu i formujemy pierogi. Gotujemy około 8 minut w osolonej wodzie.
Tutaj znajduje się film jak robiłem pierogi https://www.youtube.com/watch?v=nZmJGyU_L-o
MAKRO na całość a wyjdzie około 2 kg pierogów to jak zjesz pół kilo to jest tylko 20 g węglowodanów
KCAL 4022
BIAŁKO 229 g
TŁUSZCZ 313 g
WĘGLOWODANY 61,6 g
#keto #ketoza #pierogi #pierogizkapustąigrzybami #ketopierogi #pierogilowcarb #pieroginiskowęglowodanowe #pierogibezglutenowe #dietaketogeniczna #dietalowcarb #dietaniskowęglowdanowa #dietawysokotłuszczowa #ketoprzepisy #ketokuchnia #ketoporady #odchudzanie #ketoodchudzanie #zdroweodchudzanie
Komentarze
Prześlij komentarz