Trochę o tłuszczu
Jak wiecie są cztery główne rodzaje tłuszczy. O każdym słyszymy i dobre i złe rzeczy. Jednak od paru lat zaczynamy inaczej na nie patrzeć, bardziej przychylnym okiem.
O tłuszczu nasyconym raczej słyszymy od wielu lat złe rzeczy np. że powoduje choroby serca, a oleje roślinne które są mocno przetwarzane są zdrowe. Wszystko to jest jednak trochę bardziej skomplikowane i do utrzymania zdrowia potrzebujemy różnych rodzajów tłuszczów.
Więc mamy:
Tłuszcze nasycone
Wielonienasycone
Jednonienasycone
Tłuszcze trans
Każdy z nich ma wpływ na nasze zdrowie na różne sposoby.
NASYCONE
Tłuszcze nasycone zwykle znajdujemy w produktach pochodzenia zwierzęcego a tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone w żywności pochodzenia roślinnego. Tłuszcze trans to wyroby przetworzone.
Kiedyś sądzono że tłuszcz nasycony i cholesterol powodują zapychanie się tętnic i co za tym idzie choroby serca.
Teraz jednak wiemy że jest to nieprawda. Zasadniczo tłuszcze te pomagają w utrzymaniu odporność, prawidłową gęstość kości, kontrolują poziom testosteronu, dbają o serce i podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL
WIELONIENASYCONE
Wielonienasycone tłuszcze są zwykle postrzegane w postaci olejów roślinnych i zostały okrzyknięte cudownie zdrowymi - ale w rzeczywistości są one zwykle wysoko przetworzone i niezdrowe w dużych ilościach. W rzeczywistości badania wykazały, że spożywanie wielonienasyconych tłuszczów z rafinowanych olejów roślinnych przyczynia się do raka i chorób serca. Innym interesującym odkryciem dotyczącym tych tłuszczów jest to, że płytka tętnicza składa się przede wszystkim z tłuszczów nienasyconych, w szczególności wielonienasycone tłuszcze, a nie tłuszcze nasycone. Powodem tego jest to, że tłuszcze wielonienasycone są znacznie mniej stabilne niż tłuszcze nasycone i tłuszcze jednonienasycone. Dlatego, gdy znajdują się w krwioobiegu, są znacznie bardziej podatne na utlenianie i uszkadzanie ścian tętnic. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie unikać tłuszczów wielonienasyconych. Dwa z nich są tak naprawdę niezbędne dla optymalnego zdrowia: Omega-3 i Omega-6.
JEDNONIENASYCONE
Te tłuszcze są dość dobrze znane i akceptowane jako zdrowe. Wiele badań pokazuje, że tłuszcze jednonienasycone mogą poprawić oporność na insulinę i zoptymalizować poziomy cholesterolu HDL / LDL (poprzez zwiększenie poziomu cholesterolu HDL i obniżenie poziomu cholesterolu LDL). To świetna wiadomość dla każdego, kto zmaga się z chorobami serca i / lub cukrzycą typu 2.
Do tej pory nie znalazłem żadnego negatywnego efektu ubocznego spożywania jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie dotyczą również innych kwasów tłuszczowych. Jest także znacznie bardziej stabilny niż tłuszcze wielonienasycone i znacznie bardziej niezawodnie poprawia poziom cholesterolu niż tłuszcze nasycone, więc można śmiało powiedzieć, że jest to „zdrowy” tłuszcz, który naprawdę zasługuje na swój tytuł.
Oto najlepsze źródła tych tłuszczy
Oliwki
Oliwa z oliwek
Orzechy makadamia
Awokado
Olej z awokado
TŁUSZCZE TRANS
Ich najlepiej unikać a najbardziej tych w produktach przetworzonych. Tu wykazano że spożycie ich zwiększa ryzyko choroby wieńcowej.
Podwyższają cholesterol LDL
Obniżają HDL
Zwiększają trójglicerydy
Mówię tutaj o sztucznie wytwarzanych tłuszczach bo te naturalne które są w mięsie i nabiale są ok.
Podsumowując wpływ różnych tłuszczów na nasze zdrowie jest niezwykle złożonym tematem. Każdą kategorię kwasów tłuszczowych można podzielić na podkategorie z których każda ma inny wpływ na nasz organizm. Ponadto to, co te tłuszcze robią dla zdrowia po spożyciu, zależy od żywności zawierającej je.
Biorąc to wszystko pod uwagę, wiemy kilka rzeczy:
- Aby uzyskać optymalne zdrowie, musimy spożywać tłuszcze nasycone, tłuszcze wielonienasycone i tłuszcze jednonienasycone.
- Niektóre nasycone kwasy tłuszczowe (tj. Kwas laurynowy, kwas mirystynowy i kwas palmitynowy) mogą podnosić poziom cholesterolu zarówno HDL, jak i LDL.
- Inne nasycone kwasy tłuszczowe zwykle nie mają wpływu na cholesterol i przynoszą inne korzyści zdrowotne (tj. Kwas masłowy, kwas kapronowy, kwas kaprylowy i kwas kaprynowy).
- Spożywanie umiarkowanych ilości kwasów omega 3 i omega 6 jest niezbędne dla optymalnego zdrowia i poziomu cholesterolu.
- Przetworzone tłuszcze wielonienasycone zwykle zawierają zbyt wiele kwasów omega 6 i łatwo się utleniają, więc należy ich unikać.
- Jednonienasycone tłuszcze są bardziej stabilne niż tłuszcze wielonienasycone i mają wiele pozytywnych skutków zdrowotnych, w tym optymalizację poziomu cholesterolu.
- Należy unikać spożywania nienaturalnych tłuszczów trans, ponieważ doprowadzi to do niezdrowego poziomu cholesterolu.
- Najlepszym sposobem na zdobycie tłuszczów jest minimalnie przetworzona żywność, która zawiera inne minerały, witaminy, przeciwutleniacze i makroskładniki.
Komentarze
Prześlij komentarz