Keto chleb z lnu
Mój nowy wypiek. Ciągle poszukuję idealnego pieczywa na diecie ketogenicznej, z reguły jest ono dla mnie za słodkie.Tu taj dzięki użyciu siemienia lnianego ta słodycz została stłumiona a co ca tym idzie jest to jeden z moich lepszych chlebów. Przy okazji chlebek bardzo zdrowy dzięki właściwościom siemienia lnianego. Posiada ono błonnik, ligany i kwasy tłuszczowe omeg 3. Nasiona zawierają oba rodzaje błonnika, rozpuszczalny 20-40 proc. i nierozpuszczalny 60-80 proc. Wykazano korzystny wpływ na obniżenie glukozy i cholesterolu w krwi. Więc nie pozostaje nic innego jak tylko piec i jeść
SKŁADNIKI
7 jajek
80 g siemienia lnianego
20 g mąki kokosowej
sól
pół łyżeczki gumy ksantanowej
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
30 g oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
Siemię drobno mielimy. Mieszamy z resztą suchych składników.
Jajka ubijamy i dodajemy resztę mokrych składników.
Mieszamy z suchymi i ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy 40 minut
Siemię drobno mielimy. Mieszamy z resztą suchych składników.
Jajka ubijamy i dodajemy resztę mokrych składników.
Mieszamy z suchymi i ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy 40 minut
MAKRO
KCAL 2080
BIAŁKO 72,4 g
TŁUSZCZ 187 g
WĘGLOWODANY 31,7 g
#keto #ketoza #chleb #chlebdomowy #ketochleb #wypieki #domowewypieki #chleblowcarb #dieta #dietaketogeniczna #dietawysokotłuszczowa #dietaniskowęglowodanowa #odchudzanie #ketoodchudanie #ketoporady #ketoprzepisy #motywacja #ketomotywacja #ketokuchnia
Komentarze
Prześlij komentarz