keto cukiniowe spaghetti z mięsem i gorgonzolą
Wiele osób przechodzących na keto martwi się właśnie o spaghetti że już nigdy nie zjedzą tak pysznej potrawy. Ja często sam używam makaronu z zielonego groszku lub właśnie zrobionego z cukinii, nadaje się on idealnie. Dzisiejszy przepis to mieszanka wielu smaków od mięsa poprzez rybę i pleśniowy ser. Może wydawać się to dziwne ale polecam spróbować będziesz na pewno zaskoczony smakiem i potrawa ta zostanie stałą pozycją w twoim menu.
SKŁADNIKI na dwie porcje
50 g marchwi
50 g selera naciowego
25 g cebuli
ząbek czosnku
250 g mięsa mielonego
tymianek
50 g smalcu
40 g sardynek w oleju
200 g cukinii
100 g śmietany 30m %
50 g gorgonzoli
100 g kiełbasy chorizo
sól
pieprz
200 ml rosołu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy smalec, przesmażamy kiełbasę i mięso, cały czas mieszając. Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojony czosnek. Mieszamy. Suszony tymianek rozcieramy w dłoniach i dodajemy do mięsa. Przesmażone mięso przekładamy do miski.
Na pozostałym tłuszczu. Na patelni przesmażamy cebulę, do zeszklenia, następnie dodajemy pokrojone marchewkę i seler. Do przesmażonych i lekko podduszonych warzyw dodajemy przesmażone wcześniej mięso, całość zalewamy rosołem. Gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 10 minut.
Dodajemy posiekane sardynki. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Gdy sos się mocno zredukuje i nabierze konsystencji emulsji, dodajemy śmietanę, mieszamy. Dodajemy niewielką ilość wody i gotujemy do momentu uzyskania kremowego sosu. Gotujemy 5 minut na wolnym ogniu w celu odparowania wody, od czasu do czasu mieszamy.
Następnie dodajemy gorgonzolę porwaną na mniejsze kawałki, mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem. Cukinie kroimy obieraczką, dodajemy do sosu, całość mieszamy.
MAKRO na dwie porcje
KCAL 2161
BIAŁKO 99,5 g
TŁUSZCZ 184 g
WĘGLOWODANY 33,1 g
Komentarze
Prześlij komentarz