Keto lasagna z fetą
Lasagna to jedno z moich ulubionych dań i ciągle się zastanawiałem jak ją zrobić bez makaronu. Znalazłem na to prosty sposób, makaron jajeczny i mogę cieszyć się smakiem tak pysznej potrawy. Często najprostsze rozwiązania są najlepsze.
SKŁADNIKI
500 g mielonej wołowiny
1 cebula
50 g oliwy z oliwek
2 puszki pomidorów
sól
pieprz
oregano
1 ząbek czosnku
30 g masła
20 g mąki kokosowej
500 g śmietanki 30
gałka muszkatałowa
200 g fety
4 jajka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka rozbijamy i mieszamy smażymy naleśniki na odrobinie masła. Kroimy według uznania na makaron. Cebulę siekamy. Mięso podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cebulę i podsmażamy aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Czosnek dodajemy, przeciskając przez praskę. Sos gotujemy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Aby zrobić sos beszamelowy, stapiamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotujemy przez 5 minut, doprawiamy do smaku.
Makaron układamy warstwami w natłuszczonej formie żaroodpornej na przemian z sosem beszamelowym i mięsem, kończąc beszamelem. Fetę rozdrabniamy, posypujemy nią pastitsio, które następnie zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C mniej więcej przez 40 minut.
MAKRO na 4 a nawet 8 porcji
KCAL 4154
BIAŁKO 177 g
TŁUSZCZ 357 g
WĘGLOWODANY 67,5 g
#lasagne #ketolasagne #obiad #ketoobiad #lowcarb #obiadlowcarb #ketoprzepisy #ketojedzenie
Komentarze
Prześlij komentarz