Keto lasagna z fetą

 

Lasagna to jedno z moich ulubionych dań i ciągle się zastanawiałem jak ją zrobić bez makaronu. Znalazłem na to prosty sposób, makaron jajeczny i mogę cieszyć się smakiem tak pysznej potrawy. Często najprostsze rozwiązania są najlepsze. 

SKŁADNIKI 

500 g mielonej wołowiny

1 cebula

50 g oliwy z oliwek 

2 puszki pomidorów 

sól 

pieprz 

oregano 

1 ząbek czosnku 

30 g masła 

20 g mąki kokosowej 

500 g śmietanki 30

gałka muszkatałowa 

200 g fety 

4 jajka   


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Jajka rozbijamy i mieszamy smażymy naleśniki na odrobinie masła. Kroimy według uznania na makaron. Cebulę siekamy. Mięso podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy cebulę i podsmażamy aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Czosnek dodajemy, przeciskając przez praskę. Sos gotujemy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
 Aby zrobić sos beszamelowy, stapiamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotujemy przez 5 minut, doprawiamy do smaku.
Makaron układamy warstwami w natłuszczonej formie żaroodpornej na przemian z sosem beszamelowym i mięsem, kończąc beszamelem. Fetę rozdrabniamy, posypujemy nią pastitsio, które następnie zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C mniej więcej przez 40 minut.


MAKRO na 4 a nawet 8 porcji

KCAL 4154

BIAŁKO 177 g

TŁUSZCZ 357 g 

WĘGLOWODANY 67,5 g 


#lasagne #ketolasagne #obiad #ketoobiad #lowcarb #obiadlowcarb #ketoprzepisy #ketojedzenie 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Keto chleb mój ulubiony

Keto CHLEB

Keto pierogi z kapusta i grzybami