Keto krem z pora i kalafiora
Dawno nie jadłem dobrej zupy a ta jest wyjątkowa. Krem z kalafiora i porów z dodatkiem suszonych pomidorów, wędzonego łososia i tłustego twarogu. Więc jak widać jest to mieszanka wielu smaków jednak takich które doskonale się ze sobą łączą. Na pewno ten posiłek zostanie z Tobą na dłużej :)
SKŁADNIKI na 4 porcje
420 g pora
300 g kalafiora
200 g śmietany 30%
ziarna kolendry
gałka muszkatałowa
100 g pomidorów suszonych w oliwie
100 g cebuli
100 g łososia wędzonego
150 g twarożku mój ulubiony
50 g oliwy z oliwek
lubczyk
3 liście laurowe
sól
pieprz
2 l rosołu drobiowo wołowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Garnek z odrobiną oleju delikatnie podgrzewamy. Na rozgrzany olej dodajemy 3 liście laurowe oraz por. Warzywa smażymy, co jakiś czas mieszając. Składniki posypujemy niewielką ilością soli i odrobiną białego, mielonego pieprzu, szczyptą gałki muszkatołowej oraz roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry. Do warzyw dodajemy starty kalafior, chwilę smażymy, następnie zalewamy bulionem, tak, żeby przykryć powierzchnię warzyw, dodajemy łyżeczkę soli. Warzywa dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy kalafior zmięknie. Z ugotowanych warzyw, wyjmujemy 3 liście laurowe, składniki miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Do zmiksowanej zupy dodajemy śmietankę, całość mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli i odrobiną białego mielonego pieprzu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, następnie suszone pomidory oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Całość smażymy przez ok 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia i przekładamy do miseczki.
Posiekany lubczyk miksujemy z ok. 3 łyżkami oliwy z oliwek. Oliwę przekładamy do miseczki.
Zupę nalewamy do miseczki. Powierzchnię zupy posypujemy pokruszonym białym serem, kilkoma plastrami wędzonego łososia oraz kilkoma paskami suszonych pomidorów. Powierzchnię zupy polewamy oliwą lubczykową.
MAKRO na 1 porcję
KCAL 543
BIAŁKO 14,62 g
TŁUSZCZ 46,25 g
WĘGLOWODANY 18,07 g
Komentarze
Prześlij komentarz