Keto gołąbki
Nadchodzi sezon na młoda kapustę Ja ja uwielbiam a jak Wy. Jak jest kapusta to muszą być gołąbki. Oczywiście nisko węglowodanowe. Do tego oczywiście sos pomidorowy a czymś nowym jest brokul i ser feta. Te dwa składniki zmieniają wszystko, smak jest nieziemski.
SKŁADNIKI na 8 porcji
400 g kapusta młoda
1 kg mięsa mielonego
5 ząbków czosnku
50 g dymki
150 g fety
2 puszki pomidorów
500 g brokuła
100 zielonych oliwek
150 g oliwy z oliwek
100 g smalcu
oregano
chilli
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Liście kapusty parzymy.
Mięso, cebulę, większą część chilli, dużą szczyptę oregano, drobno posiekane 3 ząbki czosnku. Doprawiamy solą, mielonym pieprzem. Dodajemy ugotowanego brokuła i smalec. Farsz wyrabiamy ręką.
W naczyniu żaroodpornym na spód wylewamy 50 g oliwy i układamy połowę liści kapusty a na nie wykładamy mięso i przykrywam resztą liści i polewamy resztą oliwy.
Wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg). Po upływie tego czasu wyjmujemy gołąbki z piekarnika.
Na wierzchu układamy pokrojony w cienkie plastry ser feta i doprawiamy niewielką ilością oregano.
Piekarnik ustawiamy na funkcję grilla. Pieczemy do momentu, aż ser się podgrzeje (przez mniej więcej 5 minut).
Pomidory kroimy w kostkę, a 2 ząbki czosnku w plasterki. Czosnek szklimy na oliwie z oliwek.
Dodajemy pozostałą część chilli. Mieszamy. Doprawiamy 2-3 szczyptami oregano, ponownie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory wraz z sosem. Dolewamy trochę wody, następnie doprawiamy solą, mielonym pieprzem. Mieszamy, gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji sosu.
Sos pomidorowy przelewamy na dno dużego naczynia, na sos wykładamy zielone oliwki. Na tak przygotowany sos wykładamy upieczone gołąbki.
Mięso, cebulę, większą część chilli, dużą szczyptę oregano, drobno posiekane 3 ząbki czosnku. Doprawiamy solą, mielonym pieprzem. Dodajemy ugotowanego brokuła i smalec. Farsz wyrabiamy ręką.
W naczyniu żaroodpornym na spód wylewamy 50 g oliwy i układamy połowę liści kapusty a na nie wykładamy mięso i przykrywam resztą liści i polewamy resztą oliwy.
Wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg). Po upływie tego czasu wyjmujemy gołąbki z piekarnika.
Na wierzchu układamy pokrojony w cienkie plastry ser feta i doprawiamy niewielką ilością oregano.
Piekarnik ustawiamy na funkcję grilla. Pieczemy do momentu, aż ser się podgrzeje (przez mniej więcej 5 minut).
Pomidory kroimy w kostkę, a 2 ząbki czosnku w plasterki. Czosnek szklimy na oliwie z oliwek.
Dodajemy pozostałą część chilli. Mieszamy. Doprawiamy 2-3 szczyptami oregano, ponownie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory wraz z sosem. Dolewamy trochę wody, następnie doprawiamy solą, mielonym pieprzem. Mieszamy, gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji sosu.
Sos pomidorowy przelewamy na dno dużego naczynia, na sos wykładamy zielone oliwki. Na tak przygotowany sos wykładamy upieczone gołąbki.
MAKRO na porcje
KCAL 708
BIAŁKO 30,9 g
TŁUSZCZ 59,5 g
WĘGLOWODANY 15,1 g
#gołąbki #gołąbkiketo #gołąbkilowcarb #gołąbkiniskowęglowodanowe
Komentarze
Prześlij komentarz