Keto kotlety z tuńczyka z salsą
Super posiłek jak u mnie po treningowy dużo białka, dużo tłuszczu i węglowodany w postaci warzyw.
Ryby ostatnio rzadko goszczą u mnie na stole ponieważ uważam że są strasznie zanieczyszczone. Jednak od czasu do czasu coś z nich zrobię a takie kotlety to kwintesencja smaku. Łatwe w przygotowaniu w sumie wszystko to 20 minut roboty, więc jeśli jesteś zapracowany i masz mało czasu na gotowanie to polecam, posiłek szybki, łatwy, smaczny i pożywny.
SKŁADNIKI na 6 porcji
450 g tuńczyka w oleju
3 jajka
30 g mąki kokosowej
pęczek szczypiorku
chilli
papryka słodka
jedno awokado
cebula
400 g pomidorów
90 g oliwy z oliwek
sok z limonki
3 łyżki smalcu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Szczypiorek drobno posiekaj. Tuńczyka odsącz. Oba składniki przełóż do dużej miski. Dodaj jajka i mąkę. Przypraw ostrą i słodką papryką. Posól do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki.
Na patelni rozgrzej smalec. Z masy uformuj kotleciki i smaż z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru.
Miąższ awokado i cebulę pokrój w drobną kostkę. Pomidory pozbaw pestek, miąższ pokrój w kostkę. Ostrą papryczkę bez pestek posiekaj. Warzywa połącz, dodaj sok z limonki. Natkę drobno posiekaj i dodaj do salsy.
Na patelni rozgrzej smalec. Z masy uformuj kotleciki i smaż z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru.
Miąższ awokado i cebulę pokrój w drobną kostkę. Pomidory pozbaw pestek, miąższ pokrój w kostkę. Ostrą papryczkę bez pestek posiekaj. Warzywa połącz, dodaj sok z limonki. Natkę drobno posiekaj i dodaj do salsy.
MAKRO na jedną porcje
KCAL 479
BIAŁKO 28,4 g
TŁUSZCZ 35,9 g
WĘGLOWODANY 7,2 g
#keto #tuńczyk #dieta #ketoza #kuchnia #ketoprzepisy #obiad #ketoobiad #lowcarb #dietaniskowęglowodanowa #dietawysokotłuszczowa
Komentarze
Prześlij komentarz