Keto kotlety z tuńczyka z salsą


Super posiłek jak u mnie po treningowy dużo białka, dużo tłuszczu i węglowodany w postaci warzyw.
Ryby ostatnio rzadko goszczą u mnie na stole ponieważ uważam że są strasznie zanieczyszczone. Jednak od czasu do czasu coś z nich zrobię a takie kotlety to kwintesencja smaku. Łatwe w przygotowaniu w sumie wszystko to 20 minut roboty, więc jeśli jesteś zapracowany i masz mało czasu na gotowanie to polecam, posiłek szybki, łatwy, smaczny i pożywny. 

SKŁADNIKI  na 6 porcji 

450 g tuńczyka w oleju 
3 jajka 
30 g mąki kokosowej 
pęczek szczypiorku
chilli 
papryka słodka 
jedno awokado 
cebula
400 g pomidorów 
90 g oliwy z oliwek 
sok z limonki 
3 łyżki smalcu 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA  

Szczypiorek drobno posiekaj. Tuńczyka odsącz. Oba składniki przełóż do dużej miski. Dodaj jajka i mąkę. Przypraw ostrą i słodką papryką. Posól do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki.
Na patelni rozgrzej smalec. Z masy uformuj kotleciki i smaż z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru.
Miąższ awokado i cebulę pokrój w drobną kostkę. Pomidory pozbaw pestek, miąższ pokrój w kostkę. Ostrą papryczkę bez pestek posiekaj. Warzywa połącz, dodaj sok z limonki. Natkę drobno posiekaj i dodaj do salsy.

MAKRO na jedną porcje 

KCAL 479
BIAŁKO  28,4 g 
TŁUSZCZ 35,9 g
WĘGLOWODANY 7,2 g







#keto #tuńczyk #dieta #ketoza #kuchnia #ketoprzepisy #obiad #ketoobiad #lowcarb #dietaniskowęglowodanowa #dietawysokotłuszczowa

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Keto chleb mój ulubiony

Keto CHLEB

Keto pierogi z kapusta i grzybami