KETO Sernik orzechowy
SKŁADNIKI na 10 porcji
400 g czekolady gorzkiej 90 %
245 g masła
200 g śmietany 30 %
14 jajek
100 g mieszanki orzechów
1 kg tłustego sera
ekstrakt waniliowy
250 - 300 g masła orzechowego
Makro na porcję
KCAL 958,1 BIAŁKO 38,7 g TŁUSZCZE 81,2 g WĘGLOWODANY 18
SPOSOB PRZYGOTOWANIA
Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy masło 120 g mieszamy
Oddzielamy 4 żółtka od białek i białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli
Żółtka pojedyńczo dodajemy do masy czekoladowej i dobrze mieszamy
Orzechy rozdrabniamy i wrzucamy do reszty dobrze mieszając
Teraz zostały tylko białka więc na kilka razy po łyzce dodajemy do masy i mieszamy
Wszystko wlewamy do tortownicy i pieczemy 20 minut w 150 stopniach
10 Żółtek ubić. Białka odstawić do lodówki na później. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać miękkie masło i twaróg. Do masy dodać aromat waniliowy. Dodać masło orzechowe cały czas mieszając. Białka jaj ubić na sztywną pianę, mieszać z masą serową do momentu, aż wszystkie składniki połączą się Na przygotowany spód wykładamy masę serową i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180°C.
film na youtube
Komentarze
Prześlij komentarz