Tort czekoladowo pomarańczowy
SKŁADNIKI u mnie na 10 porcji
400 g gorzkiej czekolady 85 %
120 g masła
200 g śmietany 30 %
4 jajka
sok wyciśnięty z 2 kg pomarańczy lub kupny 100 % bez cukru
30 g żelatyny
Makro na jedną porcję bez bitej smietany
KCAL 448,8 BIAŁKO 11,5 g TŁUSZCZE 36,7 g WĘGLOWODANY 14,4 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
200 g czekolady rozpuszczamy. Dodajemy masło 100 g mieszamy i wlewamy 100 g śmietany
Oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli
Żółtka pojedynczo dodajemy do masy czekoladowej i dobrze mieszamy
Dodajemy 2 łyżki soku pomarańczowego wyciśniętego z pomarańczy jak kupny to 100 % bez cukru i otartą skórkę z jednej pomarańczy
Teraz zostały tylko białka więc na kilka razy po łyżce dodajemy do masy i mieszamy
Wszystko wlewamy do tortownicy i pieczemy 45 minut w 150 stopniach
Odstawiamy do ostygnięcia
Odlewamy 50 ml soku i dodajemy do niego żelatynę. Odstawiamy do napęcznienia.
Pół litra soku przelewamy do rondelka. Dodajemy 1/3 skórki pomarańczowej. Zagotowujemy. Do zagotowanego soku dodajemy napęczniałą żelatynę i dolewamy resztę soku. Zmniejszamy ogień, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzoną galaretkę wylewamy na schłodzone ciasto. Wkładamy ciasto do lodówki.
Resztę śmietany zagotowujemy. Dodajemy trochę skórki z pomarańczy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Zestawiamy z ognia i czekamy, aż czekolada się rozpuści. Na koniec dodajemy masło 20 g, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Polewę czekoladową wylewamy na galaretkę i chłodzimy.
Komentarze
Prześlij komentarz