Mój całodzienny jadłospis


SKŁADNIKI na dwie osoby JA zjadłem 70 %

150 g kiełbasa podwawelska
50 g szpinak
30 g masło klarowane
6 żółtek kurzych
140 g awokado

KCAL  1361  BIAŁKO  60,7  TŁUSZCZ  120 g  WĘGLOWODANY  15,8

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kiełbasę krojmy i podsamażamy na maśle
Dodajemy żółtka i szpinak
Doprawiamy i dodajemy

SAŁTKA Z KURCZAKIEM

 SKŁADNIKI na 4 porcje

530 g pierś z kurczaka
150g oliwy z oliwek
6 g natka pietruszki
2 ząbki czosnku
300 g mieszanka sałat
30 g ser cheddar
250 g pomidorki
2 łyżki sok z cytryny
łyżka ocet winny

KCAL 2214  BIAŁKO  134 g  TŁUSZCZ  175 g   WĘGLOWODANY  24,6

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zamarynuj kurczaka 10 minut w lodówce w 3 łyżkach oliwy, natki pietruszki i jednym ząbku czosnku. Dodtakowo dopraw solą i pierzem.
Resztę oliwy wymieszaj z sokiem z cytryny, octem i  czosnkiem
Kurczaka razem z marynatą smaż z obu stron. Pokrój w paski
W misce ułóż sałatę, starty ser i pomidorki a na wierzcz kurczak i dressing

 CIASTKO Z MALINAMI I CHILLI

SKŁADNIKI na 11 porcji

110 g płatki migdałowe
60 g masło klarowane
łyżka kakao naturalne
łyżeczka ekstrakt waniliowy
125 g maliny
300 g mascarpone
120 g kawa czarna parzona
130 g śmietana 30 %
100 g gorzka czekolada 85%
łyżeczka chilli
sól

KCAL  3509  BIAŁKO  58,2 g  TŁUSZCZ  336 g  WĘGLOWODANY  67,6 g

Płatki mielimy i mieszamy z roztopionym masłem dodajemy kakao, ekstrakt i maliny dobrze mieszamy.
Ciasto rozkładamy w formach na muffinki mi wyszło 11 szt
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia
do mascarpone dodajemy kawę i mieszamy. Wylewamy na ostygnięte spody i wstawiamy do zamrażarki do 15 minut
Czekoladę kruszymy i wsypujemy do podgrzanej śmietany przyprawiamy solą i chilli mieszamy aż zacznie gestnieć.
Wylewamy na wyjęte z zamrażarki ciastka i dalej chłodzimy do zgęstnienia

FASZEROWANA PAPRYKA

SKŁADNIKI na 6 porcji

3 szt papryka czerwona
500 g mielona wołowina
250 g szpinak
150 g topiony serek
250 g mozzarella
100 g ser cheddar
100 g śmietana 30 %
100 g majonezu domowego na oliwie
2 ząbki czosnek
30 g oliwa z oliwek

KACAL  4012  BIAŁKO  203 g  TŁUSZCZ  326 g  WĘGLOWODANY  73.5 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wołowinę podsmażamy na 20 g oliwy dodajemy przecisnięty czosnek przyprawiamy solą i pieprzem
Papryki przepaławiamy na pół układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy resztą oliwy i przyprawiamy solą i pieprzem
Wołowin wsypujemy do miski, mieszamy ją z posiekanym szpinakiem i utartymi serami lub pokroionymi w kostke. Dodajemy śmietane i majonez
Dobrze mieszmy i faszerujemy papryki
Pieczemy 25 minut w piekaniku nagrzanym do 200 stopni

W sumie zjadłem Kcal  2520  białko 138 g  tłuszcz  196 g  węgle 50 g


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Keto chleb mój ulubiony

Keto CHLEB

Keto pierogi z kapusta i grzybami