Mój całodzienny jadłospis
SKŁADNIKI na dwie osoby JA zjadłem 70 %
150 g kiełbasa podwawelska
50 g szpinak
30 g masło klarowane
6 żółtek kurzych
140 g awokado
KCAL 1361 BIAŁKO 60,7 TŁUSZCZ 120 g WĘGLOWODANY 15,8
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kiełbasę krojmy i podsamażamy na maśle
Dodajemy żółtka i szpinak
Doprawiamy i dodajemy
SAŁTKA Z KURCZAKIEM
SKŁADNIKI na 4 porcje
530 g pierś z kurczaka
150g oliwy z oliwek
6 g natka pietruszki
2 ząbki czosnku
300 g mieszanka sałat
30 g ser cheddar
250 g pomidorki
2 łyżki sok z cytryny
łyżka ocet winny
KCAL 2214 BIAŁKO 134 g TŁUSZCZ 175 g WĘGLOWODANY 24,6
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zamarynuj kurczaka 10 minut w lodówce w 3 łyżkach oliwy, natki pietruszki i jednym ząbku czosnku. Dodtakowo dopraw solą i pierzem.
Resztę oliwy wymieszaj z sokiem z cytryny, octem i czosnkiem
Kurczaka razem z marynatą smaż z obu stron. Pokrój w paski
W misce ułóż sałatę, starty ser i pomidorki a na wierzcz kurczak i dressing
CIASTKO Z MALINAMI I CHILLI
SKŁADNIKI na 11 porcji
110 g płatki migdałowe
60 g masło klarowane
łyżka kakao naturalne
łyżeczka ekstrakt waniliowy
125 g maliny
300 g mascarpone
120 g kawa czarna parzona
130 g śmietana 30 %
100 g gorzka czekolada 85%
łyżeczka chilli
sól
KCAL 3509 BIAŁKO 58,2 g TŁUSZCZ 336 g WĘGLOWODANY 67,6 g
Płatki mielimy i mieszamy z roztopionym masłem dodajemy kakao, ekstrakt i maliny dobrze mieszamy.
Ciasto rozkładamy w formach na muffinki mi wyszło 11 szt
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia
do mascarpone dodajemy kawę i mieszamy. Wylewamy na ostygnięte spody i wstawiamy do zamrażarki do 15 minut
Czekoladę kruszymy i wsypujemy do podgrzanej śmietany przyprawiamy solą i chilli mieszamy aż zacznie gestnieć.
Wylewamy na wyjęte z zamrażarki ciastka i dalej chłodzimy do zgęstnienia
FASZEROWANA PAPRYKA
SKŁADNIKI na 6 porcji
3 szt papryka czerwona
500 g mielona wołowina
250 g szpinak
150 g topiony serek
250 g mozzarella
100 g ser cheddar
100 g śmietana 30 %
100 g majonezu domowego na oliwie
2 ząbki czosnek
30 g oliwa z oliwek
KACAL 4012 BIAŁKO 203 g TŁUSZCZ 326 g WĘGLOWODANY 73.5 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wołowinę podsmażamy na 20 g oliwy dodajemy przecisnięty czosnek przyprawiamy solą i pieprzem
Papryki przepaławiamy na pół układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy resztą oliwy i przyprawiamy solą i pieprzem
Wołowin wsypujemy do miski, mieszamy ją z posiekanym szpinakiem i utartymi serami lub pokroionymi w kostke. Dodajemy śmietane i majonez
Dobrze mieszmy i faszerujemy papryki
Pieczemy 25 minut w piekaniku nagrzanym do 200 stopni
W sumie zjadłem Kcal 2520 białko 138 g tłuszcz 196 g węgle 50 g
Komentarze
Prześlij komentarz