Zapiekane pieczarki w gorgonzoli
SKŁADNIKI
50 g dymki
2 ząbki czosnku
100 g szpinak
30 g oliwa z oliwek
200 g czerwonej fasoli
200 g gorgonzola
500 g pieczarki
30 g majonez
60 g ogórek konserwowy
natka pietruszki
bazylia
łyżka soku z cytryny
50 g szprot w oleju
KCAL 1754 BIAŁKO 84,8 g TŁUSZCZ 137 g WĘGLOWODANY 55,2 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dymkę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki podsmażamy na patelni na lekko rozgrzanej oliwie – tak, by się zeszkliły, nie zmieniając koloru. Dodajemy grubo posiekany szpinak i blanszujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Składniki przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia
Fasolę rozgniatamy widelcem i dodajemy do szpinaku. Dokładnie mieszamy.
Do miski ze szpinakiem kruszymy grube kawałki gorgonzoli. Dodajemy drobno posiekaną bazylię. Delikatnie mieszamy.
Kapelusze pieczarek układamy w naczyniu żaroodpornym blaszkami do góry a na nie wykładamy farsz
Pieczarki skrapiamy z wierzchu oliwą. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
Majonez przekładamy do miski i doprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekaną szprotkę, grubo pokrojone ogórki
Dodajemy drobno posiekane natkę pietruszki i bazylię oraz sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy i odstawiamy sos
Podajemy do pieczarek
Komentarze
Prześlij komentarz