keto chlebki z siemienia lnianego



Bardzo szybkie do zrobienia chlebki z mąki lnianej z dodatkiem mąki kokosowej. Dzięki temu idealnie nadają się na śniadanie i nie czuć posmaku lnu. Ja robiłem z nich już chlebki zapiekane w jajku i tosty. Do dwóch mąk dodaję jeszcze mak który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Mak jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E a także witaminę C. Oprócz tego zawiera dużo wapnia, żelaza, miedzi, manganu, fosforu i cynku.
Należy jednak pamiętać o umiarkowanym jego spożyciu ze względu na sporą zawartość omegi 6 

SKŁADNIKI

180 g mąki lnianej 
20 g mąki kokosowej 
12 g maku
pół łyżeczki proszku do pieczenia 
pół łyżeczki sody 
100 g masła 
40 g erytrytolu
2 jajka
10 g babki jajowatej 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. W dużej misce połącz siemię, mąkę, babkę, proszek i sodę. Dobrze wymieszaj.
Dodaj pokrojone masło i wymieszaj rękoma aż do powstania ciasta. W drugiej misce ubij jajka z słodzikiem. Wlej do mąki i wymieszaj. Ciasto wyłóż na blachę  pergaminem, uformuj okrągły bochenek. Piecz 20 minut, pokrój i podawaj.

MAKRO 

KCAL 1488
BIAŁKO 78 g 
TŁUSZCZ 125 g 
WĘGLOWODANY 9.02 g 






#chleb #chleblniany #chlebketo #ketochleb #mąkalniana #mąkakokosowa #keto #ketoza #dieta #dietaketogeniczna #dietaniskowęglowodanowa #lowcarb #dietalowcarb #dietawysokotłuczowa #odchudzanie #ketoodchudzanie #kuchniaketo #ketoprzepisy #sniadanie #śniadanie #ketośniadanie #śniadanielowcarb  

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Keto chleb mój ulubiony

Keto CHLEB

Keto pierogi z kapusta i grzybami