keto zapiekanka z kurczaka i chorizo
Zapiekanka pełna smaków i ostrości którą daje kiełbasa chorizo. Uwielbiam ją ma cudowny smak, oczywiście najlepsza jest w Hiszpanii ale trudno. Do tego wszystkiego jest kalafior, oliwki i cheddar. Więc mamy posiłek wysokobiałkowy i tłusty w którym porcja to ponad 800 kalorii a tylko 12 g węglowodanów
.
SKŁADNIKI na 6 porcji
200 g chorizo
800 kg piersi z kurczaka
200 gcebuli
puszka pomidorów
800 g kalafiora
120 g zielonych oliwek
40 g masła klarowanego
200 g śmietany 30%
200 g sera cheddar
50 g oliwy z oliwek
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Piekarnik nagrzej do 200 stopni
Kalafiora i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Wyłóż nim dno naczynia do zapiekania.
Cebulę posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę i pomidory. Podsmażaj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Chorizo pokrój na cienkie plasterki. Piersi kurczaka umyj i osusz. Każdą z piersi przekrój na ćwiartki. Pokrojoną kiełbasę oraz mięso dodaj do warzyw i podsmażaj przez mniej więcej 10 minut, odwracając od czasu do czasu, aż kurczak będzie gotowy.
Po tym czasie wyłóż wszystko na kalafiora.
Oliwki pokrój na plasterki i ułóż na wierzchu zapiekanki. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Całość skrop oliwą z oliwek.
Ser zetrzyj na drobnych oczkach i wymieszaj z śmietaną, rozłóż to na wierzchu zapiekanki.
Zapiekaj przez mniej więcej 20 minut.
Kalafiora i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Wyłóż nim dno naczynia do zapiekania.
Cebulę posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę i pomidory. Podsmażaj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Chorizo pokrój na cienkie plasterki. Piersi kurczaka umyj i osusz. Każdą z piersi przekrój na ćwiartki. Pokrojoną kiełbasę oraz mięso dodaj do warzyw i podsmażaj przez mniej więcej 10 minut, odwracając od czasu do czasu, aż kurczak będzie gotowy.
Po tym czasie wyłóż wszystko na kalafiora.
Oliwki pokrój na plasterki i ułóż na wierzchu zapiekanki. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Całość skrop oliwą z oliwek.
Ser zetrzyj na drobnych oczkach i wymieszaj z śmietaną, rozłóż to na wierzchu zapiekanki.
Zapiekaj przez mniej więcej 20 minut.
MAKRO na porcję
KCAL 765
BIAŁKO 51.4 g
TŁUSZCZ 55.9 g
WĘGLOWODANY 12 g
#zapiekanka #zapiekankazkurczaka #ketozapiekanka #obiad #ketoobiad #keto #ketoza #ketodieta #dietawysokotłuszczowa #dietaniskowęglowodanowa #ketoporady #ketoprzepisy #ketokuchnia #ketoposiłek #lowcarb #kurczak #piersizkurczaka #chorizo #kalafior
Komentarze
Prześlij komentarz