keto karczek z pieczarkami i puree grzybowo selerowym
SKŁADNIKI na dwie porcje
350 g karczku
60 g cebuli
150 g pieczarek
100 g pomidorów z puszki
350 g selera
15 g suszonych grzybów
200 g śmietany 30%
70 g mleka 3,2 %
15 g masła
30 g smalcu
oregano
12 g natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Seler obrany i pokrojony wrzucamy do osolonej wody, gotujemy (zaczynamy w zimnej wodzie). Na patelni rozgrzewamy smalec. Mięso z obu stron doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni. Podsmażone plasterki karczku zdejmujemy z patelni. Wrzucamy pokrojone pieczarki. Smażymy, dodajemy pokrojoną cebulę w drobną kosteczkę, czosnek i oregano. Smażymy.
Dodajemy połowę śmietany, pomidory razem z sokiem. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Dodajemy usmażone kotlety, przykrywamy i dusimy 10 minut.
W czystym garnku rozgrzewamy mleko i masło. Suszone grzyby miksujemy na puder. Selery odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Do zagotowanego mleka z masłem dodajemy 100 g śmietanki oraz grzyby, przelewamy do selerów. Wszystko miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem oraz pokrojoną natką pietruszki.
Dodajemy połowę śmietany, pomidory razem z sokiem. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Dodajemy usmażone kotlety, przykrywamy i dusimy 10 minut.
W czystym garnku rozgrzewamy mleko i masło. Suszone grzyby miksujemy na puder. Selery odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Do zagotowanego mleka z masłem dodajemy 100 g śmietanki oraz grzyby, przelewamy do selerów. Wszystko miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem oraz pokrojoną natką pietruszki.
MAKRO na jedną porcję
KCAL 954
BIAŁKO 41,5 g
TŁUSZCZ 76,1 g
WĘGLOWODANY 21,7 g
#keto #ketoza #dnietaketogeniczna #obiad #karczek #puree #pureezselera #ketokarczek #ketoobiad #lowcarb #paleo #dietaniskoweglowodanowa #ketoprzepisy #ketoobiad #ketoporady #ketomotywacja #kotojadłospis #ketoadaptacja
Komentarze
Prześlij komentarz