keto karczek z pieczarkami i puree grzybowo selerowym

SKŁADNIKI na dwie porcje 

350 g karczku
60 g cebuli 
150 g pieczarek
100 g pomidorów z puszki 
350 g selera
15 g suszonych grzybów 
200 g śmietany 30%
70 g mleka 3,2 %
15 g masła 
30 g smalcu
oregano
12 g natki pietruszki 
1 ząbek czosnku
sól 
pieprz 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Seler obrany i pokrojony wrzucamy do osolonej wody, gotujemy (zaczynamy w zimnej wodzie). Na patelni rozgrzewamy smalec. Mięso z obu stron doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni. Podsmażone plasterki karczku zdejmujemy z patelni. Wrzucamy pokrojone pieczarki. Smażymy, dodajemy pokrojoną cebulę w drobną kosteczkę, czosnek i oregano. Smażymy.
Dodajemy połowę śmietany, pomidory razem z sokiem. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Dodajemy usmażone kotlety, przykrywamy i dusimy 10 minut.
W czystym garnku rozgrzewamy mleko i masło. Suszone grzyby miksujemy na puder. Selery odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Do zagotowanego mleka z masłem dodajemy 100 g śmietanki oraz grzyby, przelewamy do selerów. Wszystko miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem oraz pokrojoną natką pietruszki.

MAKRO na jedną porcję 

KCAL 954
BIAŁKO  41,5 g
TŁUSZCZ  76,1 g
WĘGLOWODANY  21,7 g



#keto #ketoza #dnietaketogeniczna #obiad #karczek #puree #pureezselera #ketokarczek #ketoobiad #lowcarb #paleo  #dietaniskoweglowodanowa #ketoprzepisy #ketoobiad #ketoporady #ketomotywacja #kotojadłospis #ketoadaptacja 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Keto chleb mój ulubiony

Keto CHLEB

Keto pierogi z kapusta i grzybami