keto kurczak z szpinakiem i selerem
SKŁADNIKI na 6 porcji
6 udek z kurczaka
600 g selera
400 g szpinaku
400 g śmietany 30%
120 g suszonych pomidorów
100 g smalcu
150 g oliwy z oliwek
50 g masła
4 ząbki czosnku
majeranek
rozmaryn
papryka słodka
chilli
gałka muszkatałowa
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Udka marynujemy solą, białym pieprzem oraz jednym drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Smalec rozgrzewamy na patelni. Smażymy udka do momentu, aż się przyrumienią z obu stron.
Połowę przygotowanego suszonego rozmarynu rozgniatamy na puder w moździerzu, dodajemy 50 ml oliwy, ucieramy.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy przygotowanym olejem z rozmarynem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym
Połowę przygotowanego suszonego rozmarynu rozgniatamy na puder w moździerzu, dodajemy 50 ml oliwy, ucieramy.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy przygotowanym olejem z rozmarynem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym
do 200 stopni przez 40 minut.
Na patelnię wylewamy 50 g oliwy i dodajemy masło. 2 ząbki czosnku drobno siekamy.
Na patelni smażymy posiekany czosnek. Dodajemy słodką papryką w proszku, odrobinę gałki muszkatołowej i pokrojoną papryczkę chilli. Dodajemy pokrojone selery. Smażymy.
Do moździerza wsypujemy pozostałą część rozmarynu suszonego, rozgniatamy, dodajemy do selerów. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Nadal smażymy, mocno podsmażone przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy mniej więcej 20 minut.
Na patelnię, na której smażyliśmy selera wlewamy oliwę z oliwek dodajemy resztę czosnku, szklimy, następnie dodajemy suszone pomidory. Wlewamy 400 ml śmietany, gotujemy około 5 minut, do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i suszony majeranek. Gotujemy do momentu aż sos będzie gęsty i zawiesisty. Na końcu dodajemy szpinak. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Mieszamy.
Na patelnię wylewamy 50 g oliwy i dodajemy masło. 2 ząbki czosnku drobno siekamy.
Na patelni smażymy posiekany czosnek. Dodajemy słodką papryką w proszku, odrobinę gałki muszkatołowej i pokrojoną papryczkę chilli. Dodajemy pokrojone selery. Smażymy.
Do moździerza wsypujemy pozostałą część rozmarynu suszonego, rozgniatamy, dodajemy do selerów. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Nadal smażymy, mocno podsmażone przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy mniej więcej 20 minut.
Na patelnię, na której smażyliśmy selera wlewamy oliwę z oliwek dodajemy resztę czosnku, szklimy, następnie dodajemy suszone pomidory. Wlewamy 400 ml śmietany, gotujemy około 5 minut, do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i suszony majeranek. Gotujemy do momentu aż sos będzie gęsty i zawiesisty. Na końcu dodajemy szpinak. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Mieszamy.
MAKRO na porcję
KCAL 979
BIAŁKO 33.4 g
TŁUSZCZ 88.9 g
WĘGLOWODANY 14.2 g
#keto #ketoprzepisy #ketoobiad #ketoza #dietaketogeniczna #obiad #kurczak #pieczonykurczak
Komentarze
Prześlij komentarz