keto kurczak z szpinakiem i selerem




SKŁADNIKI na 6 porcji 

6 udek z kurczaka 
600 g selera
400 g szpinaku
400 g śmietany 30%
120 g suszonych pomidorów
100 g smalcu
150 g oliwy z oliwek
50 g masła 
4 ząbki czosnku 
majeranek 
rozmaryn
papryka słodka 
chilli
gałka muszkatałowa 
sól 
pieprz 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Udka marynujemy solą, białym pieprzem oraz jednym drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Smalec rozgrzewamy na patelni. Smażymy udka do momentu, aż się przyrumienią z obu stron.
Połowę przygotowanego suszonego rozmarynu rozgniatamy na puder w moździerzu, dodajemy 50 ml oliwy, ucieramy.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy przygotowanym olejem z rozmarynem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym
do 200 stopni przez 40 minut.
Na patelnię wylewamy 50 g oliwy i dodajemy masło. 2 ząbki czosnku drobno siekamy.
Na patelni smażymy posiekany czosnek. Dodajemy słodką papryką w proszku, odrobinę gałki muszkatołowej i pokrojoną papryczkę chilli. Dodajemy pokrojone selery. Smażymy.
Do moździerza wsypujemy pozostałą część rozmarynu suszonego, rozgniatamy, dodajemy do selerów. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Nadal smażymy, mocno podsmażone przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy mniej więcej 20 minut.
Na patelnię, na której smażyliśmy selera wlewamy oliwę z oliwek dodajemy resztę czosnku, szklimy, następnie dodajemy suszone pomidory. Wlewamy 400 ml śmietany, gotujemy około 5 minut, do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i suszony majeranek. Gotujemy do momentu aż sos będzie gęsty i zawiesisty. Na końcu dodajemy szpinak. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Mieszamy.

MAKRO na porcję 

KCAL 979 
BIAŁKO  33.4 g
TŁUSZCZ  88.9 g
WĘGLOWODANY  14.2 g 



#keto #ketoprzepisy #ketoobiad #ketoza #dietaketogeniczna #obiad #kurczak #pieczonykurczak 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Keto chleb mój ulubiony

Keto pierogi z kapusta i grzybami

Keto CHLEB