Krokiety z szpinakiem i kurczakiem
NALEŚNIKI
12 jajek
200 g śmietanki 30%
20 g mąka kokosowa
20 g smalec gęsi
Mieszamy jaja z śmietanką i mąką smażymy na smalcu
Wyszło mi 10 szt
Na 10 sztuk
KCAL 1926
BIAŁKA 96,1 g
TŁUSZCZE 163 g
WĘGLOWODANY 15,8 g
FARSZ
400 g szpinak
50 g cebula
1 ząbek czosnku
pieprz czarny
sól
gałka muszkatołowa
łyżka soku z cytryny
100 g orzechów włoskich
łyżeczka sosu sojowego
100 g płatków migdałowych zmielonych
50 g mąki kokosowej
100 g mascarpone
100 g pomidor
10 g oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Orzech pokrusz
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oliwie. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy ok. 2-3 minut.
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy szpinak i pomidory pokrojone w kostkę. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie mieszamy i podsmażamy całość przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Orzechy przekładamy do miski. Dodajemy 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, sos sojowy, czosnek, mascarpone oraz sól i pieprz. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę.
Gotowy serek z orzechów przekładamy na patelnię i mieszamy ze szpinakiem. Farsz doprawiamy odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Podsmażamy ok. 2-3 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Zmielone płatki przesypujemy do szerokiej miski. W drugiej misce łączymy mąkę 3/4 szklanki wody.
Na naleśnik wykładamy porcję farszu. Brzegi naleśnika zakładamy do środka i zwijamy krokiet, zaczynając od dołu placka.
Krokiety zanurzamy w miksturze z mąki i wody, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy będą złote i chrupiące możemy jeść
na 10 naleśników
KCAL 2222
BIAŁKA 60,5 g
TŁUSZCZE 203 g
WĘGLOWODANY 66 g
KURCZAK
800 g kurczaka
2 ząbki czosnku
400 g pomidory
100 g oliwki czarne
60 g oliwa z oliwek
łyżeczka szałwi
sól
100 g białego wytrawnego wina
pieprz biały
PRZYGOTOWANIE
Kurę umyć i podzielić. Czosnek obrać. Pomidory i oliwki drobno pokroić. Rozgrzać olej na patelni dodać czosnek chwilę podsmażyć i wyjąć. Kawałki kury podsmażyć na oleju. Dodać szałwię, pomidory i sól poczekać aż odparuje płyn. Wlać wino dusić 15 minut. Dodać oliwki i pieprz i dalej dusić 15 minut
Na trzy porcje
KCAL 1785
BIAŁKO 177 g
TŁUSZCZE 98,5 g
WĘGLOWODANY 19,8
Ja dodałem jeszcze kilka szparagów na ostatnie 15 minut
Komentarze
Prześlij komentarz