Sałatka śledziowa
2 porcje
SKŁADNIKI
200 g filety śledziowe
100 g cebula
150 g jabłko kwaskowate
200 g korniszony
120 g śmietana 30%
170 g jogurt grecki 10%
100 g śmietana 18%
50 g majonez domowy na żółtkach i oleju rzepakowym
20 g musztarda
2 łyżki soku z cytryny
łyżka natki pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Śledzie moczyć w zimnej wodzie 1h Później osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić
Cebulę pokroić w piórka i włożyć na sicie do gotującej się wody na 2 min. Ostudzić
Jabłko umyć i wykroić gniazda nasienne, pokroić
Ogórki pokroić w kostkę
W naczyniu wymieszać śmietany, jogurt, majonez, musztardę, sok z cytryny i natkę
Dodać śledzie,cebulę, jabłko i ogórki
Makro na porcję
KCAL 700
BIAŁKA 24,1 g
TŁUSZCZE 59 g
WĘGLOWODANY 22,5 g
Pyszna polecam
OdpowiedzUsuń