Kurczak z farszem orzechowym
SKŁADNIKI
Cały kurczak
100 g watrobki
170 g mięsa z ud kurczaka
150 g orzychow włoskich
200 g kalafiora
150 g masla klarowanego
50 g oliwy
2 Ząbki czosnku
sól
pieprz
5 szt Śliwki wędzonej
KCAL 5251 BIAŁKO 438 g TŁUSZCZ 372 g WĘGLOWODANY 43.9
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miski wkładamy mielone mięso z kurczaka, zmieloną wątróbkę drobiową, posiekane orzechy włoskie, rozdrobniony kalafior, 50 g masła doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy wędzone śliwki.
Przygotowanym farszem nadziewamy wnętrze kurczaka bardzo ściśle, otwór spinamy wykałaczkami. Kurczaka smarujemy oliwą z solą, pieprzem i czosnkiem. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy szklankę wody i obkładamy resztą masła Kurczaka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 1,5 godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy kurczaka powstałym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz