Mięsna zapiekanka


SKŁADNIKI

160 g marchwi
80 g pietruszki
200 g cebuli
120 g masła klarowanego
250 g pieczarek
100 g wytrawnego czerwonego wina
400 g pomidorów
200 g kalafiora
250 g sera cheddar
500 g mielonej wołowiny
500 g mielonej wieprzowiny
100 g śmietany 30 %
jedno żółtko
2 ząbki czosnku
i dużo przypraw pieprz, sól, gałka i natka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Smażymy, mieszając. Usmażone warzywa przekładamy na talerz.
Pieczarki pokrojone w plasterki smażymy na rozgrzanym maśle na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do podsmażonych wcześniej warzyw.
Mięso kładziemy na odrobinę masła rozgrzanego w garnku po warzywach. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.

Przysmażone mięso doprawiamy ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową i sosem worcestershire. Dolewamy wino, odparowujemy. Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody (tyle, by pokryła mięso). Dusimy ok. 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Ser ucieramy dodajemy masło i mleko. Delikatnie podgrzewamy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy żółtka jaj i dokładnie mieszamy.
Do uduszonego mięsa dodajemy podsmażone warzywa i pieczarki. Dodajemy posiekany kalafior i natkę pietruszki. Mieszamy.
Masę mięsno-warzywną przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na wierzch wykładamy masę serową Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Jemy łyżką dużo pysznego tłuszczyku :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Keto chleb mój ulubiony

Keto CHLEB

Keto pierogi z kapusta i grzybami