Mięsna zapiekanka
SKŁADNIKI NA 6 porcji
1 cebula
natka pietruszki
bazylia
2 puszki pomidorów
5 łyżek oliwy z oliwek
sól himalajska
chilli
900 g karkówki wieprzowej
500 g pieczarek
2 łyżki mąki kokosowej
5 łyżek masła klarowanego
szklanka tłustego mleka
360 g sera gouda
2 jajka
2 łyżki majonezu u mnie keto domowego
2 kule mozzarelli
100 g boczku wędzonego
KCAL 6370 Białko 359 g Tłuszcze 510 g Węglowodany 90,8 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
ser żółty ucieramy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą
dodajemy 2 jajka i 2 łyżki majonezu, dobrze mieszamy i równo rozprowadzamy żeby powstał na ładny spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do rozpuszczenia sera. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia
Karkówkę mielimy i podsmażamy na oliwie dodajemy pieczarki, solimy i wlewamy trochę ciepłej wody. Dusimy pod przykryciem 15 minut.
2 łyżki masła rozpuszczamy dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy wlewając powoli mleko. Później wszystko wlewamy do podduszonego mięsa
Podgrzewamy 5 łyżek oliwy dodajemy pokrojoną cebulę podsmażamy do zeszklenia, dodajemy zioła, pomidory i paprykę. Solimy i gotujemy pod przykryciem 30 minut
Na zrobiony serowy spód wykładamy połowę sosu. Przykrywamy mięsem i resztą sosu. Dekorujemy mozzarellą i boczkiem. Na koniec posypujemy resztą masła
Pieczemy 15 minut
Tags: keto, keto dieta, obiad, dieta bez diety, keto obiad, keto zapiekanka, dieta ketogeniczna, odchudzanie, zdrowe odchudzanie,
Komentarze
Prześlij komentarz