Keto OMAD dzień jedzenia
Zapiekanka kalafiorowa
SKŁADNIKI na 6 porcji zjadłem dwie
1.5 kg kalafiora
cebula
3 ząbki czosnku
200 g salami wieprzowe
400 g boczku wędzonego
800 g śmietany 30%
50 g siemię lniane
50 g masła
50 g smalcu
250 g koziego sera
60 g suszonych grzybów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Grzyby moczymy w letniej wodzie przez kilkanaście minut. Następnie gotujemy je kilka minut w wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu kroimy je w cienkie paski. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy w drobne plastry. Na patelni rozgrzewamy smalec. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy do momentu, aż się zeszklą, często mieszając.
Cebulę i czosnek przekładamy z patelni do miseczki. Salami i boczek kroimy w paski i wrzucamy na tę samą patelnię. Krótko smażymy. Dodajemy wcześniej przesmażone cebule z czosnkiem i grzyby. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Do garnka dodajemy śmietanę i 2 gałązki rozmarynu. Gotujemy. Kalafiora dzielimy na różyczki. Gdy śmietana się zagotuje, dodajemy go do garnka. Gotujemy przez mniej więcej 5 minut na wolnym ogniu. Często mieszamy. Dodajemy gałkę muszkatołową, biały pieprz i sól. Mieszamy. Wyjmujemy z garnka rozmaryn, a dodajemy cebule, czosnek, grzyby mięso z patelni. Dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy mielonym siemię . Następnie przekładamy do niego całą zawartość garnka i delikatnie ugniatamy zapiekankę w naczyniu.
Doprawiamy odrobiną soli i skrapiamy małą ilością oleju. Posypujemy startym serem, Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut
Cebulę i czosnek przekładamy z patelni do miseczki. Salami i boczek kroimy w paski i wrzucamy na tę samą patelnię. Krótko smażymy. Dodajemy wcześniej przesmażone cebule z czosnkiem i grzyby. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Do garnka dodajemy śmietanę i 2 gałązki rozmarynu. Gotujemy. Kalafiora dzielimy na różyczki. Gdy śmietana się zagotuje, dodajemy go do garnka. Gotujemy przez mniej więcej 5 minut na wolnym ogniu. Często mieszamy. Dodajemy gałkę muszkatołową, biały pieprz i sól. Mieszamy. Wyjmujemy z garnka rozmaryn, a dodajemy cebule, czosnek, grzyby mięso z patelni. Dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy mielonym siemię . Następnie przekładamy do niego całą zawartość garnka i delikatnie ugniatamy zapiekankę w naczyniu.
Doprawiamy odrobiną soli i skrapiamy małą ilością oleju. Posypujemy startym serem, Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut
Do tego zjadłem 200 g usmażonego łososia
To był mój jedyny posiłek
oprócz tego wypiłem dwie kawy z 2 łyżkami oleju kokosowego
makro z kawami
KCAL 3136
BIAŁKO 123 g
TŁUSZCZ 270 g
WĘGLOWODANY 46,2 g
Moje zapotrzebowanie przekroczyłem dość mocno bo moje makro to
KCAL 2800
BIAŁKO 120 g
TŁUSZCZ 230 g
WĘGLOWODANY 60 g
Komentarze
Prześlij komentarz