Ketoza a kwasica
Ketoza a kwasica ketonowa
Ketoza i cukrzycowa kwasica ketonowa to zupełnie co innego. Chociaż ketoza żywieniowa jest bezpieczna i korzystna dla zdrowia, kwasica ketonowa stanowi zagrożenie.
Niestety wielu pracowników służby zdrowia tak naprawdę nie rozumie różnicy między nimi.
Kwasica ketonowa występuje głównie u osób z cukrzycą typu 1, jeśli nie przyjmują insuliny. W cukrzycowej kwasicy ketonowej (DKA) poziom cukru we krwi i ketonów wzrasta do niebezpiecznych poziomów, co zaburza delikatną równowagę kwasowo-zasadową krwi. Ludzie z kwasicą ketonową czują się wyjątkowo chorzy i doświadczają głębokiego odwodnienia, wymiotów, bólu brzucha i osłabienia. Taka osoba wymaga hospitalizacji, aby płyny dożylne i insulina mogły być podawane stopniowo i żeby bezpiecznie obniżać poziom cukru we krwi.
W ketozie żywieniowej poziomy BHB zwykle pozostają poniżej 5 mmol / L. Jednak osoby z cukrzycową kwasicą ketonową często mają poziomy BHB wynoszące 10 mmol / l lub więcej, co jest bezpośrednio związane z ich niezdolnością do wytwarzania insuliny.
Kiedy poziom ketonów we krwi wzrośnie powyżej pewnego poziomu, trzustka zdolna do wytwarzania insuliny uwalnia się na tyle, aby zatrzymać dalszą produkcję ketonu. Natomiast trzustka osoby z cukrzycą typu 1 nie może wytwarzać insuliny. Więc jeśli insulina nie zostanie podana w zastrzyku lub dożylnie, ketony będą nadal rosły do poziomów zagrażających życiu.
W rzadkich przypadkach kobiety bez cukrzycy mogą rozwinąć kwasicę ketonową podczas karmienia piersią.
Jednak dla większości ludzi zdolnych do wytwarzania insuliny prawie niemożliwe jest przejście w kwasicę ketonową.
_
_
_
#metamorfoza #ketometamorfoza #ketoformuła #ketoodchudzanie
_
_
_
#metamorfoza #ketometamorfoza #ketoformuła #ketoodchudzanie
Komentarze
Prześlij komentarz