keto kotlety na mleku kokosowym z pomidorami
SKŁADNIKI na 6 porcji
700 g karkówki wieprzowej
200 g wątróbki drobiowej
5 ząbków czosnku
80 g siemienia lnianego
100 g parmesanu
puszka mleka kokosowego
puszka pomidorów
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki smalcu
3 ostre papryki
200 g śmietany 30 %
1 szalotka
pieprz
sól
mielony imbir
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso mielimy, wątróbkę siekamy i wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pieprzu , 2 ząbki czosnku miażdżymy w prasce i dodajemy do mięsa.
Ostrą papryczkę rozcinamy i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paseczki, a później w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy solą, mielimy siemię i 3/4 dodajemy do mięsa a następnie zagniatamy dłonią. Formujemy pulpeciki z mięsa. Kotlety obtaczamy w reszcie siemienia i startego sera. 2 łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni. Wkładamy na patelnię pulpeciki. Jedną szalotkę kroimy w półtalarki. Miażdżymy 3 ząbki czosnku, odstawiamy razem z szalotką dodajemy imbir.
Kotlety smażymy po 4 minuty z każdej strony. Wykładamy na talerz. W tym samej patelni rozgrzewamy dodatkowo jedną łyżkę smalcu. dodajemy szalotkę z czosnkiem i imbirem oraz pokrojoną papryczkę.
Chwilę smażymy i wlewamy mleko kokosowe i pomidory. Wkładamy kotlety i gotujemy po 4 minuty z każdej strony.
Na koniec dolewamy śmietanę i wsypujemy ser który został z panierki
Ostrą papryczkę rozcinamy i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paseczki, a później w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy solą, mielimy siemię i 3/4 dodajemy do mięsa a następnie zagniatamy dłonią. Formujemy pulpeciki z mięsa. Kotlety obtaczamy w reszcie siemienia i startego sera. 2 łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni. Wkładamy na patelnię pulpeciki. Jedną szalotkę kroimy w półtalarki. Miażdżymy 3 ząbki czosnku, odstawiamy razem z szalotką dodajemy imbir.
Kotlety smażymy po 4 minuty z każdej strony. Wykładamy na talerz. W tym samej patelni rozgrzewamy dodatkowo jedną łyżkę smalcu. dodajemy szalotkę z czosnkiem i imbirem oraz pokrojoną papryczkę.
Chwilę smażymy i wlewamy mleko kokosowe i pomidory. Wkładamy kotlety i gotujemy po 4 minuty z każdej strony.
Na koniec dolewamy śmietanę i wsypujemy ser który został z panierki
MAKRO
KCAL 2142
BIAŁKO 217 g
TŁUSZCZ 275 g
WĘGLOWODANY 79,4 g
Komentarze
Prześlij komentarz