Keto sałatka ala cesar
SKŁADNIKI na 6 porcji
800 g piersi z kurczaka
700 g sałaty lodowej
500 g pomidorków
110 g sardynek w oleju
150 g oliwy z oliwek
350 g jogurtu greckiego
5 ząbków czosnku
150 g sera cheddar
3 żółtka
150 g białego wytrawnego wina
kurkuma
curry
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
łyżka musztardy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miski wlewamy jogurt grecki, wsypujemy 2 g kurkumy i 2 g curry. 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę , dodajemy do jogurtu z przyprawami. Dodajemy niewielką ilość soli i mielonego pieprzu, podlewamy 50 g oliwy i mieszamy.
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, następnie obtaczamy w marynacie, miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy niewielką ilość oliwy, wykładamy piersi kurczaka, na wierzch kurczaka wykładamy pozostałą marynatę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 40 minut.
3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z sardynkami, całość jeszcze drobno siekamy, następnie przekładamy do czystej miski, dodajemy łyżkę musztardy i sok z 1/2 cytryny.
Jaja myjemy w ciepłej wodzie, wbijamy żółtka i dodajemy je do całości. Mieszamy wszystkie składniki, dolewając oliwy.
Następnie dodajemy część przygotowanej porcji wina, mieszamy. Sos doprawiamy do smaku pieprzem. Starty ser dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy.
Kurczaka wyciągamy z piekarnika. Umytą sałatę lodową rwiemy na mniejsze części, przekładamy do miski, dodajemy pokrojone pomidorki, polewamy sosem i mieszamy.
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, następnie obtaczamy w marynacie, miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy niewielką ilość oliwy, wykładamy piersi kurczaka, na wierzch kurczaka wykładamy pozostałą marynatę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 40 minut.
3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z sardynkami, całość jeszcze drobno siekamy, następnie przekładamy do czystej miski, dodajemy łyżkę musztardy i sok z 1/2 cytryny.
Jaja myjemy w ciepłej wodzie, wbijamy żółtka i dodajemy je do całości. Mieszamy wszystkie składniki, dolewając oliwy.
Następnie dodajemy część przygotowanej porcji wina, mieszamy. Sos doprawiamy do smaku pieprzem. Starty ser dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy.
Kurczaka wyciągamy z piekarnika. Umytą sałatę lodową rwiemy na mniejsze części, przekładamy do miski, dodajemy pokrojone pomidorki, polewamy sosem i mieszamy.
MAKRO
KCAL 4048
BIAŁKO 309 g
TŁUSZCZ 271 g
WEGLOWODANY 57 g
Komentarze
Prześlij komentarz