Keto sałatka ala cesar

SKŁADNIKI na 6 porcji 

800 g piersi z kurczaka 
700 g sałaty lodowej
500 g pomidorków
110 g sardynek w oleju
150 g oliwy z oliwek 
350 g jogurtu greckiego 
5 ząbków czosnku 
150 g sera cheddar 
3 żółtka 
150 g białego wytrawnego wina 
kurkuma 
curry
sól 
pieprz 
sok z połowy cytryny
łyżka musztardy 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Do miski wlewamy jogurt grecki, wsypujemy 2 g kurkumy i 2 g curry. 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę , dodajemy do jogurtu z przyprawami. Dodajemy niewielką ilość soli i mielonego pieprzu, podlewamy 50 g oliwy i mieszamy.
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, następnie obtaczamy w marynacie, miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy niewielką ilość oliwy, wykładamy piersi kurczaka, na wierzch kurczaka wykładamy pozostałą marynatę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 40 minut.
3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z sardynkami, całość jeszcze drobno siekamy, następnie przekładamy do czystej miski, dodajemy łyżkę musztardy i sok z 1/2 cytryny.
Jaja myjemy w ciepłej wodzie, wbijamy żółtka i dodajemy je do całości. Mieszamy wszystkie składniki, dolewając oliwy.
Następnie dodajemy część przygotowanej porcji wina, mieszamy. Sos doprawiamy do smaku pieprzem. Starty ser dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy.
Kurczaka wyciągamy z piekarnika. Umytą sałatę lodową rwiemy na mniejsze części, przekładamy do miski, dodajemy pokrojone pomidorki, polewamy sosem i mieszamy.

MAKRO 

KCAL  4048
BIAŁKO  309 g 
TŁUSZCZ  271 g 
WEGLOWODANY  57 g 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Keto chleb mój ulubiony

Keto CHLEB

Keto pierogi z kapusta i grzybami