Keto zapiekanka warzywno - mięsna
SKŁADNIKI na 6 porcji
500 g karczku wieprzowego
500 g łopatki wołowej
400 g cukini
300 g kalafiora
400 g zielonego groszku
5 ząbków czosnku
200 g pora
1 szalotka
600 g śmietany 30%
250 g sera cheddar
5 łyżek oleju kokosowego
100 g masła
2 jajka
50 g mąki kokosowej
ostra papryka
majeranek
sól
pieprz czarny
200 ml białego wytrawnego wina
gałka muszkatałowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso mielimy
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
Gotujemy kalafiora i groszek.
4 ząbki czosnku drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni roztapiamy 3 łyżki oleju, smażymy cebulę i czosnek, czekamy, aż się zeszklą. Dodajemy mięso, mięso lekko podduszamy, dodajemy majeranek i 1/2 świeżej ostrej papryczki posiekanej na mniejsze części. Do całości dodajemy mielony biały pieprz i sól. Mieszamy.
Do miseczki na drobnych oczkach ścieramy ser. Mięso z patelni przekładamy do miseczki – studzimy. Przestudzone mięso przekładamy razem z jajkiem i groszkiem do pojemnika miksera i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy ser (pozostawiamy niewielką ilość do posypania dania) i miksujemy. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym dno jest wyłożone pokrojoną w talarki cukinią.
Por kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki oleju i szklimy por. Dolewamy białe wino, posiekany czosnek, a gdy wino odparuje, dodajemy masło, następnie mąkę. Energicznie mieszamy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy. Sos musi trochę odparować (musi być dość gęsty).
Sos wylewamy na mięso dodajemy różyczki kalafiora. Następnie całość posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
Gotujemy kalafiora i groszek.
4 ząbki czosnku drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni roztapiamy 3 łyżki oleju, smażymy cebulę i czosnek, czekamy, aż się zeszklą. Dodajemy mięso, mięso lekko podduszamy, dodajemy majeranek i 1/2 świeżej ostrej papryczki posiekanej na mniejsze części. Do całości dodajemy mielony biały pieprz i sól. Mieszamy.
Do miseczki na drobnych oczkach ścieramy ser. Mięso z patelni przekładamy do miseczki – studzimy. Przestudzone mięso przekładamy razem z jajkiem i groszkiem do pojemnika miksera i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy ser (pozostawiamy niewielką ilość do posypania dania) i miksujemy. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym dno jest wyłożone pokrojoną w talarki cukinią.
Por kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki oleju i szklimy por. Dolewamy białe wino, posiekany czosnek, a gdy wino odparuje, dodajemy masło, następnie mąkę. Energicznie mieszamy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy. Sos musi trochę odparować (musi być dość gęsty).
Sos wylewamy na mięso dodajemy różyczki kalafiora. Następnie całość posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.
MAKRO
KCAL 7017
BIAŁKO 332 g
TŁUSZCZ 547 g
WĘGLOWODANY 120 g
Komentarze
Prześlij komentarz